I decennier har det klagats över att landsbygden dör ut. Små byskolor stänger igen på grund av utflyttning. Gymnasieskolor och högre studier får företas i städerna, samtidigt som jobben flyttar in till större städer.
– Det känns som att den sista som flyttar härifrån släcker lampan, som en härnösandsbo sa en gång, när hon beskrev känslan när hennes vänner och bekanta flyttade bort från Härnösand.
Att bo i en mindre ort, som till exempel Härnösand, och se att sjukhuset stängs ner, arbetena flyttar till de större städerna Sundsvall och Örnsköldsvik kan ge upphov till nedslagenhet. Att då hålla fast vid beslutet att stanna kvar kan vara svårt. Ungdomarna flyttar hellre till en större stad för att studera eller jobba. Många väljer då att stanna kvar. Hur ska man göra för att vända den trenden?
I takt med att bostadsträngseln ökar får allt fler lust att flytta ut, från storstäderna. Att betala mellan fem och sex miljoner kronor för ett hus i Stockholm, Göteborg eller Malmö kan kännas bortom rimlighet. För den summan får man nästan en hel herrgård på landet. Med ökad internetuppkoppling ökar möjligheterna att bo på landet men behålla jobbet, vilket gör att det blir allt mer attraktivt att bo utanför storstäderna. Vad är då en "levande" landsbygd? Definition av det är väl ändå att det är en landsbygd som har de serviceinrättningar som storstäderna har; som vårdcentral, akut sjukvård med BB-mottagning, apotek, skola och kommunal service som bibliotek och så vidare. Vad har du för definition på "levande" landsbygd? Kommentera gärna!